Genital Siğil (Kondilom)
GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM) NEDİR?
Human Papilloma Virüs (HPV)’ün genital bölgede neden olduğu siğile (verrükaya) verilen isimdir. Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olan HPV enfeksiyonu, ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayan ve cinsel partner sayısı fazla olan bireylerde daha sık görülmektedir.
GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM) BELİRTİLERİ NELERDİR?
HPV’nin neden olduğu genital siğiller hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et beni benzeri kabartılar şeklinde görülen genital siğiller genellikle milimetrik olarak başlar ancak nadiren birkaç cm’lik siğiller de görülebilir. Büyük, birleşmiş veya nodül olarak görülen genital siğiller daha çok immunsupresif yani bağışıklık sistemi baskılanan ve diyabet hastalarında görülür. Lezyonların oluşmasından ardından siğillerin sayısı ve boyutu artabilir ya da kendiliğinden gerileyebilir.
Genital siğiller sıklıkla semptom vermemekle birlikte; kanama ve kaşıntı şikayetleri bulunabilir.
Kadınlarda belirtiler; Genel belirtilerin haricinde kadınlarda iç genital bölgedeki siğile bağlı olarak cinsel ilişki veya gebelikte kanama görülebilmektedir. Dış genital bölgede kaşıntılar yaşanabilir.
Erkeklerde belirtiler; Genital siğiller erkeklerde penis, testis, kasık ve makatta görülebilmektedir. Genital siğiller, nadir de olsa anüs veya idrar yolunda oluştuğu zaman tuvalete çıkma zorluğuna neden olabilmektedir.
GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM) NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?
HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilmektedir. HPV bulunan herkeste genital siğil ortaya çıkmayabilmektedir. Aslında birçok kişide HPV savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilmektedir.
HPV ile bulaşma sonrasında lezyonun görülme süresi 3 hafta ile 24 ay arasındadır. Genital siğilin ortaya çıkması;
Kişinin bağışıklık sistemi
Yüksek riskli HPV varlığı
Uzun süreli siğil varlığı
Başka enfeksiyon varlığı
Yaşa göre değişebilmektedir.
GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM) HANGİ YAŞLARDA SIK GÖRÜLÜR?
HPV enfeksiyonlarının neredeyse yarısına 15-24 yaşları arasında rastlanmaktadır. Kadınlarda en sık 20-24 yaş, erkeklerde ise 25-29 yaşları arasında daha sık görülmektedir. İleri yaşlarda görülme sıklığı azalan genital siğil yetmiş yaş üzeri kadınlarda %5 oranında ortaya çıkmaktadır.
LAZERLE GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM) TEDAVİSİ
Dikişsiz ve kesisiz işlem, minimum kanama, minimum doku hasarı, işlem sonrası daha az ağrı ve erken iş başı ile genital siğil ameliyatı FDA onaylı lazer cihazları ile günü birlik yapılabilmektedir.
Lazerle genital siğil ( kondilom) tedavisi lokal anestezi altında kontrollü lazer enerjisi kullanılarak yapılır. Diğer yöntemlere kıyasla daha az doku hasarı ve daha az ağrı yapması nedeniyle tercih edilmektedir. Diğer enerji cihazları ya da klasik yöntemlerle lezyonun çıkarıldığı durumlarda doku hasarı ve ağrı daha fazla olmaktadır.Ayrıca lazer tedavisi lezyonun tekrarlamasını engeller.
Geleneksel yöntemlerden farklı olarak kesi yapılmadan ve dikiş atılmadan iyileşme süreci daha iyi sonuç vermektedir. Hasta bu girişim sonrasında daha az ağrı hisseder ve günlük yaşantısına daha kısa sürede döner.
İşlemden 2-3 saat sonra hasta taburcu edilir.